27/11/2025 AWANTURA O OWSIANKĘ
Płatki owsiane to popularny produkt spożywczy przez jednych uwielbiany, u innych, delikatnie mówiąc, budzący niechęć. Z pewnością owsianka nie jest dla wszystkich, ale nie ulega wątpliwości, że generalnie jest bardzo zdrowa. Płatki owsiane są źródłem witamin i składników mineralnych, wśród których można wymienić witaminy B1 i E, kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, czy fosfor. Zawierają one między innymi węglowodany, białko roślinne i błonnik. To, co budzi pewne kontrowersje w temacie owsianki dotyczy m.in. kwestii glutenu
i dużej zawartości błonnika, przez co niektórzy postrzegają ją jako bombę węglowodanową. Jej przeciwnicy wskazują, że szybko powoduje ona uczucie zapchania po posiłku, a potem równie szybko nawrót wilczego głodu.
Z pewnością to jakie będzie się mieć samopoczucie po owsiance zależy od tego, jak się ją przygotuje, w tym, co się do niej doda. Jednak najważniejsze jest to, aby jeść płatki owsiane górskie, które są mniej przetworzone.