17/10/2025 CUKIER? NIE DZIĘKUJĘ

To jak bardzo szkodliwy jest cukier wiadomo nie od dzisiaj. Powstaje coraz więcej badań na ten temat w ramach
profilaktyki chorób, które związane są z nadmiernym spożywanie cukru, w tym otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy,
chorób serca i wątroby. Niestety nawet pobieżna analiza składu produktów żywnościowych dostępnych na rynku wskazuje, że cukier jest w zdecydowanej większości tego, co jemy. Dlatego tak ważne jest świadome kreowanie swojego codziennego menu, w tym zwracanie uwagi na etykiety zakupywanych produktów. Priorytetem jest oczywiście odstawienie słodyczy,
w tym słodkich napojów i wszelkiego rodzaju jedzenia wysoko przetworzonego. Warto też zrezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty oraz wprowadzić jako codzienny element diety picie zwykłej wody. Podsumowując można więc powiedzieć, że rezygnacja z cukru jest po prostu dobra dla naszego organizmu.