16/09/2025 CZY WIECIE, ŻE…

Twórcą pojęcia żywność wysokoprzetworzona jest epidemiolog Carlos Monteiro z Brazylii, który prowadząc badania
nad żywnością stworzył jej klasyfikację i nazwał ją NOVA. Według niego są cztery grupy żywności biorąc pod uwagę stopień przetworzenia. Do grupy 1 należą produkty żywnościowe nieprzetworzone albo takie, które są minimalnie przetworzone np. jajka ; do grupy 2 składniki używane codziennie np. sól, czy cukier ; do grupy 3 przypisuje się artykuły przetworzone, ale takie, które nie muszą być szkodliwe, czyli mówiąc inaczej jest to połączenie produktów z różnych grup. I w końcu do grupy czwartej wszystkie te produkty, które są wysokoprzetworzone.
Biorąc pod uwagę uwarunkowania na rynku żywności należy stwierdzić, że obecnie zdecydowana większość żywności,
którą spożywamy jest przetwarzana. Należy jednak podkreślić, że niezmiernie ważne jest to w jaki sposób się to dzieje
i do jakiego stopnia dany produkt jest przetwarzany.