10/11/2021 LIŚCIASTE ŹRÓDŁO WITALNOŚCI

Zielone liście sałaty z założenia nie budzą entuzjazmu u młodych zdobywców świata, ale warto zainwestować czas i spróbować przekonać dzieci do jedzenia sałaty, bo ma ona naprawdę wiele zalet. Sałata należy do tej grupy warzyw, które dostępne są przez cały rok i które można hodować nawet w doniczkach w warunkach domowych. Różnorodność jej odmian daje bogaty wybór spośród tych o chrupiącej teksturze i tych o miękkich liściach, ale za to ostrzejszych w smaku. Lekceważona przez niektórych sałata wbrew pozorom jest bardzo smaczna i co istotne zdrowa, ma bowiem właściwości bakteriobójcze, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, reguluje trawienie, wspiera proces gojenie ran oraz pomaga bronić organizm w sytuacji, gdy dopadnie nas infekcja. Sałata zawiera w sobie kwas foliowy i witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy oraz zmniejszają ryzyko wad u płodu. Ponadto w jej składzie jest też witamina C i E oraz żelazo, potas, magnez, mangan, a także kwasy organiczne.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami