15/07/2025 PARĘ SŁÓW O BOBIE

Bób należy do grupy roślin strączkowych, dlatego jest bardzo wartościowym warzywem z imponującą listą argumentów na tak, żeby go jeść. Wśród jego zdrowotnych zalet można wymienić : potas, fosfor, magnez, wapń i naprawę sporo węglowodanów, białko i błonnik, a na dodatek jeszcze witaminy: K, A, C, B6 oraz kwas foliowy. Bób ma jednak specyficzny smak, co dla wielu osób jest problematyczne.
Na plus zalicza się to, że nie jest on tuczący, szybko zapewnia uczucie nasycenia, ma dużo wartości odżywczych, ale jednocześnie jako roślina strączkowa może powodować problemy trawienne, m.in. wzdęcia, czy bóle brzucha. W naszym menu możemy wykorzystać go zarówno, jako przekąskę, jak i danie obiadowe. Wielu smakoszy ceni sobie zwłaszcza młody bób, który ma jeszcze delikatną, dość miękką skórkę, a to właśnie w skórce jest najwięcej witamin. Z drugiej strony proces gotowania powoduje, że bób łatwiej jest strawić i tym samym znacząco ograniczyć potencjalne dolegliwości żołądkowe.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami