05/10/2022 WITAMINA C NA PIĄTKĘ Z PLUSEM

Katar, ból gardła, pierwsze w tym sezonie przeziębienie? Październik nie rozpieszcza nas pogodą, dlatego wiele osób zaliczyło już pierwsze infekcje. Okres jesienno zimowy można przetrwać w zdrowiu, jeśli generalnie dba się o siebie plus dodatkowo wspomaga organizm w okresie nasilonych infekcji. I tu hasłem kluczem jest witamina C, które jest jak tarcza ochrona dla naszego ciała. Znajdziemy ją w między innymi w pietruszce, brukselce, papryce, brokułach, truskawkach, czarnej porzeczce, owocach dzikiej róży, kiwi, grejpfrutach i cytrynach.
Warto pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego warzywa i owoce tracą ją podczas gotowania. Dlatego właśnie tak bardzo ważne jest, aby w naszej codziennej diecie znajdowało się jak najwięcej świeżych owoców i warzywa. Zatem zamiast łapać katar, złapmy za owoce i warzywa. Łapmy witaminę C!

Masz pytania? Skontaktuj się z nami